D-vitaminmangel

D-vitaminmangel

Langt overvejende behøves man ikke at få tilskud med d-vitamin også selvom man evt. har et lavere niveau af d-vitamin end anbefalet. Dvs. du skal ikke være nervøs ved ikke at kende dit d-vitaminniveau. Hvis det er skønnet fra lægens side, at dine aktuelle symptomer kan skyldes d-vitaminmangel, tages dit d-vitamintal ved en blodprøve. Efter nogle dage får du svar på din prøve og der henvises til aktuelle side for behandling.

Soleksponering i 5-30 minutter nogle gange om ugen i sommerhalvåret skønnes at være tilstrækkeligt. Varigheden afhænger af tidspunktet og hudtypen. Jo stærkere sol, jo kortere tid. Man bør altid undgå rødme af huden. Det er de små hverdagsdoser sol på mindre hudarealer (fx ansigt, arme, underben), der har betydning for D-vitaminstatus. Desuden skal altid følges gældende solråd i forhold udviklingen af hudkræft.

Kosten Det anbefalede daglige indtag er 7,5 µg D-vitamin. De fleste danskere får 2-4 µg D-vitamin fra kosten. Kostens indhold af D-vitamin er især vigtigt om vinteren, mens behovet dækkes fra solen i sommerhalvåret. Kosten alene kan ikke dække behovet for D-vitamin, hvis man ikke får sol. Fraset nogle svampe indeholder kun animalske fødevarer D-vitamin (fisk, kød, æg, mælkeprodukter). Det anbefales at spise fisk 200-300 g fisk om ugen. Særligt fede fisk er rige på Dvitamin, fx indeholder laks 10-30 µg per 100 g. Fiskepålæg som sild og makrel i tomat er også gode kilder til D-vitamin.

Generelle anbefalinger for D-vitamintilskud med henblik på forebyggelse af D-vitaminmangel

Et dagligt tilskud på 10 µg (400 IE) D-vitamin anbefales til:

  • Børn 0 – 2 år (D-dråber*)
  • Gravide
  • Børn og voksne med mørk hud
  • Børn og voksne som bærer en tildækkende påklædning om sommeren (lange ærmer og lange bukser/kjoler)
  • Personer som sjældent kommer udendørs eller som undgår sollys

Et dagligt tilskud på 20 µg (800 IE) D-vitamin og 800-1000 mg calcium anbefales til:

  • Personer over 70 år
  • Plejehjemsbeboere
  • Personer i øget risiko for osteoporose (uanset alder)

Øvre sikre grænse for indtag

Den øvre sikre grænse for dagligt indtag er fastsat til 25 µg for børn op til 10 år og 50 µg for voksne (inkl. gravide og ammende) samt børn fra 11 år. Højere doser kan tolereres i kortere tid, hvis det anbefales af lægen med henblik på behandling af D-vitaminmangel.

*En multivitamintablet til børn indeholder 10 µg D-vitamin. Hvis forældrene ønsker at give barnet en multivitamintablet (tidligst fra 1 ½ års alderen på grund af risiko for fejlsynkning), dækker det behovet og barnet skal ikke have D-dråber

Behandling af dit dvitamin.

Du vil få oplyst dit dvitamin niveau og hvilken kategori manglen tilhører af lægen/sygeplejersken. Du kan herunder se, hvad du skal foretage dig.

Kategori 1<\b>

D-vitamininsufficiens (dvitamin mellem 25-50 nmol/l). Der henvises til ovenstående (sol og kost), som kan optimere din D-vitaminstatus, samt eventuelt et D3-vitamintilskud på 5-20 µg (200-800 IE) dagligt. Der er ikke behov for kontrol fra lægens side.

Kategori 2<\b>

D-vitaminmangel (dvitamin < 25 nmol/l) En pragmatisk måde at estimere behovet for dit D-vitamin er forskellen mellem den målte og den ønskede værdi i mikrogram dvs. 50 nmol/l. Eksempelvis hvis en patients dvitamin måles til Y nmol/l og der stiles mod et niveau på X nmol/l, beregnes dosis på det daglige tilskud at være X – Y mikrogram/dag. Fx måles dvitamin til 15 nmol/l og der stiles mod 50 nmol/l anbefales et tilskud på 50 – 15 = 35 µg/dag. Kontrol efter et ½ år af dit dvitaminniveau. Såfremt du ikke ønsker at udregne selv hvor meget D3-vitamintilskud du skal indtage anbefales det at indtage 25 µg dagligt. Der gælder det samme med kontrol af dvitaminniveauet.

Kategori 3<\b>

Dit D-vitaminniveau samt dit symptombillede gør du skal behandles individuelt. Du skal bestille en tid ved sygeplejersken og få anbefalingerne/kontrol program af hende.

© Provided by MyClinic